Ända sedan charterresor blev vanligt på 1960- och 1970-talen har vi nordbor älskat att åka söderut för att värma upp oss i solgasset på någon varm turistort i till exempel Spanien, Grekland eller Thailand. Det betyder att svenskar har lång vana av att åka på solsemester, och de flesta tror sig säkert veta hur man ska bete sig för att inte bränna sig, och är medvetna om risken för hudcancer vid överdriven solning. Det kan dock vara värt att läsa igenom råden för hur man skyddar sig en gång till.
Det kanske viktigaste att ta med sig på semestern i form av solskydd är solkrämer med hög solskyddsfaktor eller medelhög solskyddsfaktor, från SPF 15 och uppåt. Hur hög solskyddsfaktor man behöver beror självklart på vilken hudtyp man har och hur mycket man har solat innan semestern. Man bör dock aldrig förbereda sig inför en solsemester genom att sola solarium, eftersom det kan ha motsatt effekt; istället för att skydda från hudcancer genom att man inte bränner sig på semestern, kan det orsaka hudcancer. Risken för att drabbas av malignt melanom är nämligen högre hos de som solar solarium. Något som ger ännu bättre solskydd än solkräm, och som alltså ger ett mer effektivt skydd mot att bränna sig än solariesolning, är kläder, och särskilt barn bör inte vistas i solen någon längre tid utan skyddet som kläder ger, eftersom deras hud är extra känslig.
Man får inte heller glömma att skydda ansikte och ögon. Det gör man bäst genom att bära en solhatt av något slag, gärna med ett brett brätte, och ett par heltäckande solglasögon. Det är bra om solglasögonen också täcker sidan av ögonen. Förutom formen på glasögonen behöver man dock inte oroa sig över deras kvalitet; även de billigaste solglasögonen har fullgott UV- skydd. Det enda man ska tänka på är att inte välja solglasögon med blått glas, eftersom dessa inte skyddar gula fläcken tillräckligt bra.
Även om man har både solkräm och rätt kläder på sig bör man dock undvika att vistas i solen, eller i alla fall att ligga och sola, när solen är som starkast, vilket är mellan klockan 11 och 15. Visst kan man lägga sig i skuggan under dessa timmar, men då bör man komma ihåg att skugga inte betyder att man är helt skyddad från solens strålar: skugga minskar solens strålning med ungefär hälften, vilket betyder att man fortfarande kan bränna sig om man vistas för länge med undermåligt solskydd i skuggan.
Det är också viktigt att inte glömma solskyddet när man kommer hem igen. Även om solen inte är lika stark uppe i Norden som på de flesta varma turistorter kan man lätt bränna sig om man till exempel vistas ute på sjön en dag, eller ligger och läser i en park i strålande solsken. Man måste inte heller bara skydda sig själv, utan också sina möbler och sin inredning, eftersom de med tiden bleks av solens strålar. Ett bra sätt att göra det, samtidigt som man får en trevlig skuggplats att sitta i på tomten, är att installera markiser. Du kan få hjälp med att installera markiser i Stockholm på hagasolskydd.se. Sedan är det bara att njuta av solen så mycket det går!