Travelaid.se

För dig som älskar resor av alla de slag

Skydda ditt hem när du reser bort

januari 30th, 2017

Att komma hem från semestern och upptäcka att det har varit inbrott i ens hem är mångas värsta mardröm. Trots det är det få som vidtar alla åtgärder de kan för att försöka förhindra att det faktiskt sker ett inbrott i ens hem. Även om det är nästan omöjligt att stoppa en enveten inbrottstjuv finns det många saker man kan göra för att försvåra inbrottet eller på andra sätt avskräcka tjuven från att välja just ens eget hus.

Det kanske viktigaste man kan göra är självklart att se till att alla dörrar, även altandörrar, köksdörrar och liknande, har ordentliga lås. Även om en tjuv kan ta sig in nästan oavsett vilka lås och vilka säkerhetsdörrar man har, kan svårforcerade dörrar göra inbrottet tillräckligt tidskrävande eller högljutt för att avskräcka tjuven. Man bör självklart även installera ett larm i huset, eftersom även skyltar om att larm finns kan verka avskräckande på inbrottstjuvar.

En annan metod för att få en inbrottstjuv att avfärda ens hus helt och hållet är att få hen att tro att inbrottet inte är värt besväret. Det kan man till exempel göra genom att vara noga med att inte placera värdesaker så att de syns genom fönstret. Inbrottstjuvar väljer nämligen inte hus på måfå, utan rekognoscerar i förväg för att se vilka villor som verkar lovande, både när det gäller inbrottsmöjligheter och värdet på ett eventuellt byte.

burglar-1678883_960_720Förutom att se efter vad som finns att stjäla i husen tjänar rekognosceringen också ett annat syfte: att se om husägarna är hemma eller inte. Ett tomt hus är naturligtvis en mer lockande måltavla för inbrott än ett där ägarna är hemma. När man reser bort en längre period är det därför en bra idé att vidta åtgärder för att få det att verka som att man fortfarande är hemma. En av de enklaste av åtgärderna är till exempel att installera en timer på flera lampor i hemmet, så att de tänds och släcks regelbundet. Om det finns en fast telefon i huset bör man också se till att samtalen dit kopplas vidare till exempelvis ens mobiltelefon – en telefon som ingen svarar i är ett säkert tecken på att ingen är hemma. Andra saker man kan göra själv innan man åker är att avbeställa eller eftersända eventuella tidningar man prenumererar på.

För andra åtgärder behöver man lite hjälp från sina grannar. Man kan till exempel be sin granne att då och då parkera på ens uppfart, att hänga sin tvätt på ens torkställning och andra saker som syns utifrån och som ger intrycket att någon är hemma. Beroende på hur länge man är borta kan man också be om hjälp med att hålla gräsmattan klippt och att tömma brevlådan så att den inte fylls av reklam.

Om man trots detta känner sig osäker finns det en rad ytterligare säkerhetsfunktioner man kan installera vid dörrar och fönster för att hålla inbrottstjuvar borta, till exempel galler för källarfönster, fönsterbeslag som förhindrar att man lyfter av ett fönster från dess gångjärn, och okrossbart glas som kan installeras i dörrar med glasinfattningar. Du hittar flera exempel på sådana dörrar på Buildor.se.

Med alla dessa säkerhetsåtgärder vidtagna kan du lugnt åka iväg på din resa, med vetskapen om att den tjuv som försöker bryta sig in kommer att få det mycket svårt.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Travelaid.se

För dig som älskar resor av alla de slag

dailypost