Travelaid.se

För dig som älskar resor av alla de slag

Så reser du miljövänligt

december 12th, 2019

Den senaste tidens klimatdebatt har gjort att många människor, inte minst svenskar, har börjat se över sina resvanor. Flygskam har varit ett frekvent uttryck under 2019. Efter att den första tidens heta debatt lagt sig är det många som funderar över hur de kan resa mer miljövänligt. De flesta kommer inte att sluta flyga helt och hållet, men lägga om vissa vanor för att göra resorna mer miljövänliga. Här får du tips på hur du kan resa mer klimatsmart.

Ta bussen till flygplatsen

Det finns mängder av anledningar till att fortsätta flyga. Det är det mest tidseffektiva sättet att resa till andra länder. För att göra resan mer miljövänlig kan du dock vidta vissa åtgärder. Hälften av flygplatsernas utsläpp kommer nämligen från marktransporter och därför måste du tänka på hur du tar dig till och från flygplatsen. Att resa gemensamt och åka kollektivt till flygplatsen är betydligt bättre för miljön än att ta taxi eller bil eftersom mängden koldioxidutsläpp är lägre. Genom att ta en klimatsmart buss till Arlanda eller andra flygplatser minskar du således ditt totala utsläpp än om du åker bil. Flygbussarna erbjuder klimatsmarta resor med fossilfritt bränsle i samtliga bussar. Dessutom är deras förare utbildade i smart miljövänlig körning och de är ISO-certifierade.

Många resenärer beklagar sig över att det är dyrt att resa klimatsmart och att det endast är den övre medelklassen som har råd med det. Detta stämmer till viss del, men argumentet håller dock inte alltid. I fallet med kollektivtrafik till flygplatsen är en biljett med Flygbussarna betydligt billigare än taxi, tåg eller bil. Med andra ord är det både prisvärt och klimatsmart. Dessutom erbjuder de många avgångar som är anpassade efter flygens avgångar och ankomster. Detta innebär att de inte kör fler rundor än nödvändigt samtidigt som du som resenär alltid har en buss som passar ditt flyg. Utöver Arlanda har Flygbussarna även linjer till Landvetter, Bromma, Skavsta, Malmö, Visby och Västerås.

Undvik inrikesflyg

Ett av de bästa sättet att minska dina utsläpp vid reser är att undvika korta flygningar. Detta gäller framför allt inrikesflyg, men även om det handlar om korta flygningar till närliggande länder. Det finns såklart undantag, exempelvis om du ska resa från söder till norr. Sverige är ett långt land och distanserna kan bli väldigt långa. De allra flesta inrikesflygresor kan dock bytas ut mot buss eller tåg. Var ute i god tid om du ska åka tåg eftersom biljetterna ofta går upp i pris närmare avgångsdatumet. Tänk även på att se över de olika transportalternativen. Flyget har svartmålats i media, vilket gör att många tror att alla andra transportmedel automatiskt är bra. Detta stämmer dock inte. För att du ska minska dina fossila utsläpp är det viktigt att välja transportbolag som har en tydlig miljöprofil, exempelvis bussar med fossilfritt bränsle. För klimatvänligt resande bör du undvika resor med färjor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Travelaid.se

För dig som älskar resor av alla de slag

dailypost